keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Kestopeppu


 Olen varmasti ohimennen maininnutkin käyttävämme kestovaippoja Almalle. Raskausaikana ostin ison lootan newborn kokoisia kestovaippoja ja mietin monesti mitenköhän homma lähtee käyntiin, varsinkin kun Anni ei osoittanut minkäänlaista kiinnostusta koko hommaan. Alkuun käytettiin sekaisin kertiksiä ja kestoja, mutta aika pian Alman syntymän jälkeen kun totesin vaippojen olevan hyvät ja pitävän tavarat sisällä jätettiin kertisvaipat pois, eikä niitä ole sen koommin meidän taloudessa nähty, paitsi muuton aikana ostettiin pikkupaketti kertakäyttövaippoja kun ei tiedetty saadaanko pesukone heti asennettua. Miksi päädyin kestovaippailuun? Ensimmäisenä oli rahan säästäminen ja toisena ekologisuus. Ja kestovaippa kirppiksillä seilatessani ihastuin kun kuoseja oli vaikka millä mitalla! Tutustuessani aiheeseen enemmän, olin järkyttyä kun luin että yhdellä kertisvaipalla kestää 500 vuotta maatua. Toisinsanoen, yksikään kertakäyttövaippavuori ei ole vieläkään maatunut. Lisäksi vaippojen maatuminen tuottaa metaanikaasua jonka arvellaan vaikuttavan 20% ilmastonmuutokseen. Aika hurjaa. Mua on tuo ilmastonmuutos jo pitkään ahdistanut, ja näin saan itselleni olon että jotenkin vaikutan sen pysäyttämiseen. Myös suurena tekijänä oli kemikaalittomuus. Vajaan 6kk aikana ei ole näkynyt ainuttakaan vaippaihottumaa, eikä rasvoja ole tarvittu ollenkaan. Toisin kuin Avan kanssa, ihottumaa oli varsinkin vauva-aikana todella paljon ja sai läträtä sinkkivoiteiden kanssa. Mua harmittaa etten koskaan aloittanut Avan kanssa kestoilua kunnolla, oli meillä niitä parin viikon jaksoja muutama. Nyt olin suunnitellut alkavani kestoilemaan kesällä Avankin kanssa kuivaksiopettelun yhteydessä, mutta enpä kerennyt edes kissaa sanomaan kun tuo olikin jo kuiva joten se jäi siinä. 

Alkuun ajattelin kestoilun olevan ihan piece of cake, mutta törmäilin mitä kummallisimpiin sanoihin ja vaippoihin, joten usko meinasi jo pari kertaa loppua. On aio ja tsi vaippoja ja jouduin googlettamaan mitä nuo tarkoittavat, eli all in one ja tee se itse. Jes, olin jo hieman kärryillä! Lisäksi löytyy kuorivaippaa, sisävaippaa ja taskuvaippaa.. Kaikkia "vaippalajeja" löytyy myös meiltä, kun uskalsin niitä ostaa viisaantumiseni jälkeen. Mutta sitten vaippojen pinnat, on coolmaxia ja joustofroteeta, imuja on tiimaa ja taittoa. Johan tässä menee jo aivan sekaisin. Mä en vieläkään tiedä mikä on coolmax, ja onko meillä sellaisia vaippoja, mutta se ei ole kyllä meitä estänyt kestoilemasta. 


Kestoilu on siis helppoa ja siihen hurahtaa. Mä en vielä ole niin pahasti hurahtanut, mutta naureskelin yhtenä päivänä etten olisi muutama vuosi sitten uskonut että hypin tasajalkaa riemusta kun vaippoja tipahtelee postiluukusta!

Mun lempparivaipat on ehdottomasti Ronja&Roope merkkiset tuplaläppä sisävaipat. Vaihtoväli on pidempi ja meillä sopineet myös yökäyttöön, meillä on yksi virallinen yövaippa ja kolme näitä tuplaläppävaippoja ja näillä ollaan pärjätty. Vaipat pesen 2-3 kertaa viikossa joko keskenään tai muun pyykin seassa, riippuu pitkälti siitä kuinka paljon on vaippapyykkiä.  


Mun vinkit aloittelevalle kestoilijalle on liittyä facebookissa kestoiluryhmiin, sieltä saa todella paljon apua ja vinkkejä, sekä tietenkin vaippoja! Pienen vauvan kanssa helpoin oli ImseVimsen flanelletit ja kuorivaippa siihen päälle. Kun viikkoja ja reittä tuli lisää, oli nuo äitiyspakkauksen totsbots- taskuvaipat lempparit. Sitten tulikin kuvioihin parit aio vaipat, lisää taskuja ja nyt lemppariyhdistelmä on sisävaippa+villahousut! Villahousut pitävät kosteuden todella hyvin sisällä, joten yöllä meillä on käytännössä aina villahousut, toki erillinen kuorivaippakin on ainakin tähän mennessä hoitanut hommansa hyvin ja märältä sängyltä ollaan vältytty. 


2 kommenttia:

  1. Tuo vihreä vaippa kuvassa on sitä coolmaxia ;) Kestoista en tiedä mitään, mutta kankaat tunnen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes kiitos, olen taas astetta viisaampi! Mä vähän epäilinkin sitä mutten ollut varma ;D

      Poista

Kiitos kommentista!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...